Unleashed
Life Hacks

Μάθε να λες και κάνα όχι

Έχουν υπάρξει στιγμές στην ζωή σου που ενώ ήθελες να πεις «όχι» δεν σου έβγαινε με αποτέλεσμα να καταπιέζεις τον εαυτό σου; Λίγο πολύ όλοι έχουν βιώσει μία ανάλογη φάση. Κάποιοι όμως ζουν σχεδόν μόνιμα σε αυτή τη «φούσκα». Το έργο το έχω δει από κοντά μέσα από μία φίλη μου, ας την πούμε Άννα, έτσι για την ευκολία. Η Άννα, λοιπόν, ασφυκτιούσε στην δουλειά της, είχε χάσει τον εαυτό της και όταν αποφάσισε να πει «δεν πάει άλλο», αρκούσε ένα καλόπιασμα για να απαντήσει στο ερώτημα «θα συνεχίσεις να είναι η υπάλληλος που θα την τρέχω;» με ένα «yes I do». Το ίδιο πάθαινε κι όταν ήθελε να κάνει κάτι για τον εαυτό της (ας πούμε να αράξει ένα βράδυ μόνη συντροφιά με κάποια σειρά και πατατάκια) αλλά δεν μπορούσε να χαλάσει την διάθεση της κολλητής της που ήθελε ξενύχτι με ότι αυτό συνεπάγεται, κι ας έπρεπε να σηκωθεί χαράματα για να πάει στην δουλειά της στην άλλη άκρη της πόλης.

Παραδείγματα με την Άννα υπάρχουν πολλά, όπως πολλές είναι και οι Άννες. Όταν σε μία κρίση ειλικρίνειας μας μίλησε για το πρόβλημα της, την παροτρύναμε να αρχίσει να λέει και κάνα «όχι», ξεκινώντας από εμάς που δεν θα την παρεξηγούσαμε. Αυτά τα tips, λοιπόν, είναι για την Άννα και την κάθε Άννα που βαρέθηκε να λέει ναι σε όλα.

Να γνωρίζεις γιατί λες όχι

Όταν πρόκειται να πεις όχι, θυμήσου γιατί το κάνεις. Εστίασε στα θετικά που θα επιφέρει, όπως περισσότερο χρόνο για την οικογένειά σου, το εαυτό σου, το χόμπι σου κλπ  ώστε τα επίπεδα του άγχους να μειωθούν. Μην ξεχνά ότι ένα «όχι» σε κάτι σημαίνει ένα «ναι» κάπου αλλού. Ένας απλός τρόπος για να το ξεκαθαρίσεις μέσα σου είναι να επιλέξεις 4-5 προτεραιότητες στην ζωή σου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Αφόπλισε ευγενικά δηλώνοντας την ανάγκη σου

Είναι πολύ πιο εύκολο για τον άλλο να δεχτεί την άρνηση όταν, για παράδειγμα, πεις ότι σε τιμάει η προσφορά του. Έτσι το «αλλά» που θα ακολουθήσει είναι πιο εύπεπτο. Συνδυάζοντας το δε με τη προσωπική σου ανάγκη για να κάνεις κάτι άλλο, συνήθως η επιθυμία γίνεται σεβαστή.

Μίλα για το πώς αισθάνεσαι

Είθισται μετά το πρώτο «όχι» να ασκείται μία πίεση ώστε να αλλάξει η γνώμη. Εκεί μην διστάσεις να μιλήσεις για το πώς νιώθεις ή για το τι επιθυμείς να κάνεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος με το πώς νιώθεις απ’ ότι με το πώς σκέφτεσαι.

Πρότεινε εναλλακτικές

Αν το αίτημα που θες να πεις «όχι» το επιτρέπει τότε πρότεινε εναλλακτικές λύσεις. Αν πχ σου ζητηθεί κάποια βοήθεια, σκέψου κάποιον που θα μπορούσε να συμβάλλει καλύτερα από εσένα.

Είναι ok να νιώσεις ενοχές

Είναι φυσιολογικό μετά από ένα «όχι» να αισθανθείς κάποιες ενοχές. Να θυμάσαι ότι η λέξη κλειδί είναι το «φυσιολογικό» ώστε να το αφήσεις πίσω σου πιο εύκολα.

Δεν γίνεται να ικανοποιούμε τους πάντες

Όσο καλή διάθεση κι αν έχεις ποτέ δεν θα μπορέσεις να τους ικανοποιήσεις όλους. Είναι ένας από τους νόμους της ζωή. Όταν το συνειδητοποιήσεις θα έχεις κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα και θα κοιτάξεις την λίστα των προτεραιοτήτων με μεγαλύτερη άνεση.

Δώσε σημασία στην αυτοεκτίμηση σου

Αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου, τότε δεν θα εκτιμάς και πολύ τον χρόνο σου. Με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση βλέπεις ότι ο χρόνος και η ενέργεια σου έχουν αξία και δεν θα θες να τα σπαταλίσεις.

Εκπαιδεύεις τους ανθρώπους με την συμπεριφορά σου

«Εκεί που τον παίρνει», μία φράση μία μεγάλη αλήθεια της ζωής. Κανένας δεν θα σε πιέσει να κάνεις κάτι που δεν θες όταν έχει πάρει (από εσένα) το μήνυμα πώς δεν υποκύπτεις. Θέλει λίγη δουλίτσα στην αρχή αλλά δεν είναι και κβαντική φυσική.

Η Γη θα συνεχίσει να γυρίζει

Να θυμάσαι ότι ένα «όχι» σου δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Θα βρεθεί κάποιος άλλος να αναπληρώσει το κενό σου.

Εστίασε στις επιτυχίες σου

Είναι δεδομένο πώς δεν θα πεις «όχι» σε όλες τις περιπτώσεις που θες. Αυτό δεν συνιστά αποτυχία. Αντίθετα δώσε βάση στις περιπτώσεις που κατάφερες να επιβληθείς ώστε να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σου. Ανέλυσε τι έκανες σωστά και προχώρα.

 

Προσοχή, όλα τα παραπάνω είναι για να μην καταπιέζεται ένας άνθρωπος κι όχι για να γίνει ξαφνικά πνεύμα αντιλογίας.